|
Sedan Grote Reber (1911-2002) observerade svarta hål, utan att veta om att det är svarta hål som genererar energin, för första gången år 1939 så har tekniken för att studera svarta hål gått framåt mycket. Det är framförallt utvecklandet av Very Long Baseline Interferometry (VLBI) på 1960-talet samt Hubble Space Telescope (HST) som ligger bakom det. Rotationstider i galaxernas centrum, som kan beräknas genom mätningar av dopplerförskjutningar med spektroskopi, tillåter uppskattningar av centralobjektens massor och dessa leder i de flesta till massor som motsvarar flera miljarder solmassor koncentrerade till så små volymer att de skulle kunna få plats i de inre delarna av Solsystemet. Elliptiska galaxen Messier 87Mest karakteristiskt för svarta hål är de ganska väldefinierade jets som strålar ut i båda riktningarna från dess rotationsaxel. Dessa jets kan ses på bilder av galaxer tagna med professionella teleskop och i vissa fall även på bättre bilder tagna med amatörteleskop. T ex jeten i M87 finns tydligt dokumenterade på bilder tagna med amatörteleskop sedan åtminstone 25 år tillbaka.
Det galaktiska svarta hålet i galaxens mitt, som nu heter Pöhewi uppkallad efter hawaianska för oändlig skapelse, har en massa på otroliga 6,5 miljarder solmassor och en diameter hos händelsehorisonten som är större än Neptunus omloppsbana i Solsystemet.
Radiogalaxen Kentauren A
Elliptiska galaxen NGC 4261
Ansamlingsskiva i galaxen NGC 6251
Massrelation mellan galaxer och det galaktiska svarta hålet i dess mittDet finns en koppling mellan galaxers centrala galaktiska svarta håls massa och massan på galaxens centrumansamling. Genom att mäta stjärnors rörelse går det att beräkna galaxcentrats massa och därmed även uppskatta det svarta hålets massa med en osäkerhet på mindre än 50 %. Det svarta hålet väger 0,2 % av galaxens centrum.
|