En stjärna är en ansamling med materia vars massa är i intervallet 1029 kg till 1032 kg (galaktiska svarta hål kan dock ha massor större än 1040 kg). De är p g a den dominerande gravitationen alltid klotformade och roterar kring sin axel på mellan en millisekund och flera år. Till följd av att massan är koncentrerad på en relativt liten volym är tryck och vanligtvis även temperatur hög inuti en stjärna vilket leder till att kärnsyntes äger rum, eller tidigare har ägt rum, i kärnan. Dessa gravitationsbrunnar förädlar därför grundämnen från lätta sådana till tyngre som behövs för att bilda liv. Samtidigt så fungerar de som entropisänkare för planeter i bana runt sig vars materia redan är anrikade med tunga grundämnen från tidigare stjärngenerationer och därmed möjliggör för liv att bildas.
Trots att en stjärna bara är en klump av materia så lever de ett detaljerat liv som till största del beror på hur mycket materia som finns i materieklumpen. P g a den höga temperaturen är all materia joniserad och styrs därför i hög grad av plasmafysikens lagar.
Stjärnor existerar nästan uteslutande i klumpliknande strukturer kallade galaxer som tidigt i Universums ålder har dragit sig samman tack vare gravitationen. Det är även tack vare gravitationen som stjärnorna bildas, ur i jämförelse med galaxernas totala storlek, små ansamlingar av stoft kallade nebulosor.
Dessutom är det stjärnor som ger den nödvändiga energin och tillåter primitiva organismer, som ofta bildas vid de kemiska reaktioner som äger rum när planeter runt stjärnorna bildas ur det med tyngre grundämnen anrikade material som till största delen samlas på "rätt" avstånd ifrån stjärnan, utvecklas till allt mer intelligenta varelser. Vi skall studera fysiken hos olika stjärnor, hur de bildas och inte minst deras ibland väldigt spektakulära döenden.
Stjärnorna
|
Sammanfattning av astrofysiken
Fortsätt nu upptäcksfärden inom astrofysiken efter denna kompakta sammanfattning genom att studera hur många av vetenskapsmännen inom den moderna naturvetenskapen tog fram teorin i Hur stjärnornas egenskaper avslöjades. |
© Copyright 1992- |