Om författaren och Kosmologikas historia

Christian i svartvitt

Barndom & astronomiintresset skapas

Jag, Christian Målmark, kommer ursprungligen ifrån Anderstorp i Småland och är född år 1973 i en familj ifrån Gnosjö-bygden. Min far är företagare inom tråddrageri av tredje generationen ifrån Målskog utanför Gnosjö. Min mor kommer ifrån en polisfamilj i Västergötland. Jag har haft astronomi som stort intresse sedan jag såg julkalendern "Stjärnhuset" med Sif Ruud och Johannes Brost år 1981 vid åtta års ålder. Även filmen E.T. the Extra-Terrestial, som var den första filmen jag såg på biograf, måste ha påverkat mig. Runt år 1989 började jag skriva på faktablad om bl a Solsystemet, stjärnor och vetenskapsmän i elektronisk form på min första PC för att sammanställa och förädla information som jag tagit till mig.

Stjärnorna & eget teleskop

Specialarbetet i tredje årskursen på Teknisk linje hette "Stjärnorna" och handlade om hur dessa fungerar. Den utgör nu grunden till avsnittet Stjärnorna på Kosmologika. År 1991 började jag prenumerera på de astronomiska tidsskriften "Sky & Telescope" och "Astronomy" samt köpte mitt första teleskop, en begagnad Celestron Schmidt-Cassegrain 8 tum med ekvatoriellt Super Polaris-stativ, i samband med en semester i Florida, USA.

Studier i Växjö & hemsidan blir till

När jag började studera vid Linnéuniversitet i Växjö år 1992 började jag samla på mig och läsa vetenskapliga artiklar parallellt med mina studier på Matematisk-datateknisk linje. Jag beställde hem vetenskapliga artiklar från olika tidsskrifter och gick bl a igenom flera årsvolymer av "Scientific American". Under sommaren år 1995 läste jag Kip Thornes "Black Holes and Time Warps - Einstein's outrageous Legacy", troligtvis den bästa boken jag läst, alla kategorier. Året efter, 1996, påbörjade jag en hemsida vid studenternas server vid högskolan när detta blev möjligt för studenterna. Snart, inspirerad av Thornes bok, började jag skriva om svarta hål samt rymdfart och hemsidan fick efter tid namnet "Kosmologika" vilket är inspirerat av att hemsidan handlar om hur kosmos ser ut, fungerar, har utvecklats. Och även hur mänskligheten genom sin nyfikenhet har utforskat denna. Väldigt mycket tid lades på hemsidan läsåret 1996-97 då den fick den struktur och utseende som den fortfarande har. Kosmologiavsnittet författades starkt påverkad av Andrei Lindes arbeten. Examensarbetet handlade om relativitetsteorin vilket ledde till avsnittet om relativitetsteorin.

Ericsson & En Svensk klassiker

År 1998 började jag jobba vid Ericsson AB (dåvarande Ericsson Microwave Systems) i Mölndal med radiolänkar efter att ha gjort lumpen och varit "arbetslös" i en dag. Mindre tid lades på Kosmologika till förmån till jobbet och en annan stor passion, cykling. År 1998 var jag först i mål på Uppvidingetrampet i Småland. År 2000, vilket är ett jämnt årtal, genomförde jag en Svensk klassiker för första gången. Efter en kort tävlingssatsning år 2001 (36:a på Solleröloppet, först i mål på Hallandsloppet, som är det femte största motionsloppet i Sverige, och 9:01 på Vätternrundan). År 2002 stängde Växjö Universitet ner min hemsida och jag fick flytta den till en icke-mnemonisk adress hos Telia. I januari 2004 flyttade jag hemsidan till B-one.net och betalade några hundralappar för att få adressen www.kosmologika.net.

Ett elegant universum & kvantgravitation

Efter att ha sträckläst Brian Greenes bok "The Elegant Universe" med stort intresse år 2002 så har jag satt mig in en del i strängteorin och dess relativt färska historia. Avsnittet om Kvantgravitation är starkt inspirerat av denna bok.

Leverantör av biografi till Oskar Kleins medalj

År 2004 blev min biografi om Oskar Klein officiellt använd av Oskar Klein Centre. De delar ut Oskar Klein-medaljen årligen vilket är en av de mest prestigefulla prisen i fysik efter Nobelpriset.

Christina & Svensk klassiker #2

Hösten år 2006 träffade jag flickvännen Christina som berikar mitt liv sedan dess. År 2007 blev en ny topp när det gäller motioneradet då jag körde en Svensk Klassiker för andra gången och Christina för första gången. Jag gjorde även några inhopp på cykeltävlingar både på landsväg och mountainbike. År 2010 blev ytterligare en topp i motionerandet med några cykellopp på mountainbike och landsväg, öppet Spår och löpning på milen inte långt från 40 minuter.

Bankörning med motorcykel

År 2012 köpte jag en begagnad Triumph Daytona 675 efter att ha provkört ca 40 stycken olika modeller under några års tid och slutligen testat 675R som jag fastnade för men var för dyr. Denna körde jag med huvudsakligen på bandagar fram till år 2016 då jag bytte till Kawasaki tusenkubikare.

Fotografering & astrofotografering

Ett intresse sedan lång tid tillbaka är fotografering. Sedan år 2008 fotograferar jag framförallt mycket på semestrar och högtider med spegelreflexkameror från Canon (350D, 40D, 7D och 5D). Jag skaffat år 2011 ett Celestron CGEM 800HD vid en resa till Montreal, Kanada, och ett Explore Scientific 80 ED som utgör en bra grund till "deep sky"-fotografering med spårning. Har även fotograferat en del med iTelescope.net där utrustningen är betydligt bättre och ljusförhållandena är det också.

Konsult på Essiq & Volvo Cars

Sedan september månad år 2013 jobbar jag på konsultbolaget Essiq. Det klart längsta uppdraget har varit på Volvo Cars i Torslanda med utveckling av elsystemet till SPA-plattformen inklusive utvecklingen av självkörande fordon. Där har jag sedan jag började jobbat på en förkortningsdatabas som nu är den bästa på företaget med över 3100 förkortningar med förklaring och referenser.

I juni månad år 2019 börjar jag ett nytt uppdrag på Denso i Eriksberg och kommer att jobba med modellering av bränsleinsprutning via Matlab Simulink samt Funktionssäkerhet enligt ISO 26262.

Styrelsemedlem i familjeföretaget

Jag sitter med i styrelsen på Målmarks International sedan år 2013 som bl a säljer bränsledunkar i plast och plåt under namnet Never Stop.

Kosmologika referens i publicerad bok

Hösten år 2015 fick jag ett recensionsexemplar av Bengt Gustafssons bok "Svarta hål" skickad till mig. I litteraturreferensdelen av boken finns en referens till Kosmologika vilket är kul.

Gravitationsstrålning & Kosmologika uppdateras

Hösten år 2017 fick jag ny inspiration att uppdatera hemsidan i och med utnämnandet av Nobelpriset i fysik som gick till den revolutionerande detekteringen av gravitationsvågor. Hemsidan uppdateras och anpassas till HTML5, CSS, HTTPS och surfande på mobiltelefon. Och innehållet på hemsidan fräschas upp. De största uppdateringarna på nästan 20 år.

Universitetskurs i Astrobiologi

Våren år 2019 gick jag min första universitetskurs på 20 år. Det var i Astrobiologi som känns som ett synnerligen relevant ämne i samband med att planeter runt andra stjärnor upptäcks av satelliter som Kepler. Och det passar bra eftersom min religion sedan lång tid tillbaka är att Universum existerar för att skapa liv som sprids mellan stjärnsystemen. Lektionerna hölls kvällstid på Chalmers av Rickard Jonsson. Jag lyckades få Väl Godkänt på tentan vilket kändes bra eftersom jag först nekades tillträde till denna kurs. Jag hade konstigt nog tappat min allmänna högskolebehörighet trots 205 tagna högskolepoäng och fick överklaga till Överklagandenämnden för högskolan för att gå denna grundkurs utan krav på andra förkunskaper.

Utomjordingar

I december år 2018 såg jag avsnittet av The Late Late Show with James Corden där Sia Furler medverkade i Carpool Karaoke. Hon fick frågan av James Corden om hon tror på utomjordingar. Svaret från Sia blev att hon gör det eftersom Kanadas före detta försvarsminister (Paul Hellyer) påstår att vi har kontakt med minst fem utomjordiska raser. Efter några veckor kom jag för mig att kolla upp detta på Internet. En ny värld öppnade upp sig som inte existerar i konventionell media. Jag läste Whitley Striebers "Närkontakt" år 1988 och trodde verkligen på vad han berättade. Detta skulle dock falla i glömska och först 30 år senare kom jag tillbaka till frågan på allvar. År 1988 existerade inte Internet än för allmänheten. Idag finns nästan obegränsat med information om ett ämne som detta. Det har lett till mycket kunskap och insikter som jag inte hade innan.

Kontakta mig på Christian Målmarks E-postadress.

Twitter LinkedIn Facebook YouTube

Tillbaka till Kosmologikas hemsida