Denna sida om astronomi tillhandahåller allmän information till mer generell information samt specifik information.
Populärvetenskapliga tidsskrifter om astronomi är ett bra sätt att utöka sina kunskaper om astronomi samt få tillgång till nyheter.
De som söker sig till mer djup information om naturvetenskap som finns i artiklar får inte missa arXiv.org e-Print archive där en mängd forskare ideellt har lagt in sina artiklar.
Hos iTelescope kan man hyra riktigt bra instrument på riktigt bra observationsställen. Bl a har teleskopet G17, med 0,43 meter aperatur och infrarödegenskaper, amatörvärldsrekordet i att se längst bort med 12,79 miljarder ljusår. I New Mexico, USA, Nerpio, Spanien, och Officer, Australien, finns teleskop av riktigt hög klass. För i storleksordningen tio kronor i minuten kan man använda dessa instrument.
En revolution inom upptäckandet av kometer har skett i och med LASCO-instrumentet (Large Angle and Spectrometric COronagraph) ombord på SOHO. Mer än 1000 st kometer nära Solen har upptäckts på ett par år. Bli den andre genom tiderna i Sverige som hittar en komet! Du behöver inte mycket mer än tålamod, envishet och lite tur...
Är du intresserad av kometer så är S&T kometsida den rätta källan för dig.
Via Zooniverse är världens största och mest populära plattform för amatörbaserad forskning inom astronomi. Man kan hjälpa till med flera olika astronomiska klassifikationer.
Hos Galaxy Zoo kan man klassificera galaxer från Sloan Digital Sky Survey. Detta projekt är en fortsättning på Galaxy Zoo 2 som numera är avslutat. (190131)
I Extrasolar Planets Encyclopedia håller Jean Schneider, verksam vid Paris observatorium, koll bl a på antalet kända exoplaneter.
Man kan leta efter exoplaneter från data som Kepler har samlat in hos Planethunters.org. Man kan även leta efter supernovor.
På NASA:s Extreme Planet Makeover kan man modellera planeter efter avstånd från stjärnan, planetens storlek, stjärntyp och planetålder.
Solsystemet är området kring vår stjärna som vi kallar Solen med energi och materia i form av planeter, Kuiperbältet och Oorts moln.
En otroligt bra simulator är Solar System Simulator där du kan observera ett godtyckligt objekt i Solsystemet ifrån ett annat godtyckligt objekt. Objektens ytor är till och med verkliga. Denna simulator togs fram vid NASA för att kunna studera rymdfarkosternas banor genom Solsystemet innan de ens hade skjutits upp. Ett mästerverk ur grafiksynpunkt!
Om du är intresserad av Solsystemet så är det ett måste att besöka Calvin Hamiltons Views of the Solar System.
Planetary Society är en organisation i Förenta Staterna som verkar för utforskandet av Solsystemet och då främst genom bemannade färder till Mars. Organisationen startades år 1980 av astronomen Carl Sagan (1934-1996) och dess största affischnamn är numera Steven Spielberg.
Google Maps finns framtagen för Mars.
Med färgkodad höjdprofil går det tydligt att se hur vatten har runnit på Mars yta en gång i tiden
bl a i Hellas Planitia och hur vattennivån gradvis har minskat när atmosfären avdunstade ut i rymden
främst p g a magnetfältet avtog när väsentliga delar för magnetismen den, i jämförelse med Jorden, lilla
planetens kärna stelnade.
Uniview är en svensk grafikmotor som är specialiserad på bilder av Solsystemet, och andra astronomiska objekt, som är tillgänglig via Zeiss. Finns dock främst för professionellt bruk på observatorier m m. (090906)
För att studera och kartlägga Universum så används bl a olika typer av teleskop. De främsta teleskopen finns numera placerade på ifrån civilisationer avlägsna platser där atmosfärsförhållandena och vädret är optimala samt ljusföroreningarna är ett minimum. Europas rymdorganisation, ESO, har sina främsta observatorieplatser i Chile (La Cilla och Cerro Paranal) på södra halvklotet samt Kanarieöarna (Las Palmas) på norra halvklotet medan USA har sina i Chile (Cerro Tololo) respektive Hawaii (Mauna Kea) på Hawaii.
Very Large Telescope (VLT): Är ESO:s stolthet som har byggts på berget Cerro Paranal i Chile och har gett ESA och Europa en frontposition inom den observationella astronomin som endast överträffas av HST. Här finns ett av de absolut bästa atmosfärsförhållandena i hela världen. Består av fyra 8 meters teleskop som dels kan arbeta var för sig och dels kan kopplas samman med interferometri till ett teleskop med en ljusinsamlande diameter på 16 meter. Det första teleskopet, VLT UT1, blev klart under hösten år 1998 och överträffade specifikationerna. Flera detektorer har tagit fram, bl a ISAAC.
La Cilla observatoriet: Här finns en hel uppsättning teleskop för olika ändamål. Det främsta är dock det mycket lyckade NTT (New Technology Telescope) som m h a aktiv optik tar mycket bra fotografier. ESO:s 3,6-meters teleskop är dock det största optiska teleskopet här. Swedish-ESO Submillimetre Telescope (SEST) är ett 15-meters radioteleskop byggt av Sverige. Som dock är taget ur tjänst sedan år 2003.
La Palma: Här ligger ESO:s största observatorium på norra stjärnhimlen. NOT (Nordical Optical Telescope) är ett av de bästa teleskopen här och är ett samarbete mellan Sverige, Danmark och Finland.
Det största enskilda teleskopet på Jorden är sedan år 1994 Keck teleskopen på Mauna Kea, Hawaii. Primärspegeln har en diameter på 10 meter och består av 36 stycken segment. År 1996 blev dessutom ytterligare ett teleskop klart, Keck II, som kan kopplas ihop med det första teleskopet via optisk interferometri och därigenom få en ljusinsamlingsförmåga motsvarande en spegel med diametern drygt 14 meter.
Onsala observatorium: År den svenska nationella anläggningen för radioastronomi. Har varit med i ledningen av VLBI sedan starten på 1960-talet. Det finns två stora radioteleskop där. Den med 25 meters diameter används bara några månader per år. 20 meters-antennen är finns innanför en radom som gör den mindre känslig för snö och speciellt för stark vind vilket är vanligt på Råö precis vid havet. Radioteleskopen kan mäta frekvenser från 2 till 116 GHz. På denna sida finns mer specifik information kring vad teleskopen observerar just nu, status på instrumenten, vädret där och dylikt.
Robotbyn är en bra svensk sida med rymdfart och Solsystemet som tyngdpunkt. Bakgrunden till informationen om rymdfarten är att författaren bor i byn Vidsel i Älvsbyn och arbetar på testområdet där för robotar och flygplan som administreras av svenska försvaret. Det finns även information om bl a astrofysik, kosmologi och grundläggande fysik som också är intressen hos författaren Bo Öberg. (090826)
© Copyright 1996- |