Rainer Weiss

Födelseland: Tyskland
Födelseår: 1932

Rainer Weiss föddes i Berlin, Tyskland, i en familj där fadern var kommunist och av judisk börd. Detta var tillräcklig anledning för att lämna nazi-Tyskland. De flydde först till Prag och därefter till St Louis, USA, efter att Tyskland annekterat Tjeckoslovakien år 1938. Rainer intresserade sig tidigt för elektronik och akustik. Hans Hi-Fi-utrustning var hett eftertraktad i New York. Han började studera vid MIT men blev avstängd efter att ha åkt till Chicago med en förälskelse under skoltid. På Jerrold Zacharias fick han dock sin doktorsexamen år 1962. Rainer undervisade på Tufts University år 1960-62, var Post Doc vid Princeton University år 1962-64 och därefter tillbaka på labbet vid MIT år 1964 där han arbetade upp sitt förlorade förtroende på skolan igen.

Gravitationsvågor och LIGO

Weiss föreslog år 1972 i en informell artikel, som han inte tyckte var värd att publicera in en vetenskaplig tidning, hur en gravitationsvågsdetektor skulle se ut baserad på laserinterferometer. Han beskrev typerna av brus som existerade vid ett sådant instrument och hur de skulle kunna begränsas.

Nobelpriset i fysik år 2017

Rainer Weiss får halva 2017 års Nobelpris i fysik för sina bidrag till LIGO. Andra halvan delar av Barry Barish (1936- ) och Kip Thorne (1940- ).

Källor:
[1]: Nobel Lecture: Rainer Weiss, Nobel Prize in Physics, Nobel Prize, YouTube.com
[2]: Wikipedia - Rainer Weiss, 2017-12-11.

Tillbaka till Kosmologikas hemsida