På Kosmologikas sidor återfinns på många ställen länkar till biografier över olika vetenskapsmän som har deltagit i utvecklandet av dessa spännande teorier. På denna sida finns länkar till alla dessa biografier samlade på ett enda ställe. Personerna är dels listade i både bokstavs- och födelsedagsordning men även efter Nobelprisår (för de personer som har fått Nobelpriset).
Missa inte min nyligen gjorda biografi (2021) om Nikola Tesla (1856-1943) med mer än 50 stycken källreferenser. Den viktigaste vetenskapsmannen under Jordens moderna historia och hitskickad av positiva utomjordiska krafter för att höja den teknologiska nivån på Jorden till ett interstellärt samhälle med gratis energi. Biografin innehåller mycket "kontroversiell" information som inte går att hitta på Wikipedia (även ibland kallad CIA-pedia).
Jag har skrivit den officiella biografin om Oskar Klein (1894-1977) som används av Oskar Klein Centret vid Albanova i samband med The Oskar Klein Memorial Lecture. Som även är översatt till det engelska språket.
Finns även i betydelsefullhetsordning för mänskligheten/vetenskapen vilket är den sida som har flest träffar på Kosmologika under de senaste åren (2023-10).
Brucemedaljen som är den högsta utmärkelsen inom astronomin och Fields medalj är matematikens Nobelpris och som dessutom bara delas ut en gång vart fjärde år samt slutligen Wolfpriset som är ett israeliskt pris som rankas steget under Nobelpriset men som ofta är åtminstone ett decennium snabbare med utnämningarna.
Vilket ger en inblick i vilka som kan komma att få Nobelpriset i fysik de närmaste åren.
Vetenskapen är en mansdominerad värld men vissa undantag som verkligen har stuckit ut existerar. För att belysa dessa kvinnor har jag sammanställt en sida över "vetenskapskvinnor".
Den främsta platsen på nätet för vetenskapliga biografier, förutom Wikipedia, är förmodligen MacTutor History of Mathematics archive.
Den intressantaste matematiska konstellationen under 1900-talet är troligtvis Bourbakigruppen som publicerade flera tjocka volymer om matematik under pseudonymen Nicolas Bourbaki; efternamnet är taget efter en fransk general under Napoleon-tiden. I denna ingick bl a Henri Cartan, Jean Dieudonné, André Weil och Alexander Grothendieck.
De mest citerade vetenskapsmännen under det senaste året baserat på deras Google Scholar Citations ger en ordentlig fingervisning om hur framstående de är.
Web of Stories har spelat in intervjuer med ljud och bild hos "stora tänkare, skapare och högpresterare".
En intressant sida är Mathematics Genealogy Project som forskar i vilka och hur många som har haft en viss person som handledare på sin avhandling.
© Copyright 1996- |