Om författaren och Kosmologikas historia

Jag, Christian Målmark, kommer ursprungligen ifrån Anderstorp i Småland och är född år 1973. Jag har haft astronomi som stort intresse sedan tidig ålder och jag gillar att skriva. Från ca år 1990 började jag skriva på faktablad om bl a Solsystemet, stjärnor och vetenskapsmän i Microsoft Word under gymnasietiden. Specialarbetet i tredje årskursen på teknisk linje hette "Stjärnorna" och handlade om just det (den utgör nu grunden till avsnittet om stjärnorna på Kosmologika).

När jag började plugga vid Linnéuniversitet i Växjö år 1992 började jag samla på mig och läsa vetenskapliga artiklar parallellt med mina studier på matematisk-datateknisk linje. Jag gick bl a igenom flera årsvolymer av "Scientific American". Under sommaren år 1995 läste jag Kip Thornes "Black Holes and Time Warps - Einstein's outrageous Legacy", kanske den bästa boken jag läst, alla kategorier inräknade. Året efter, 1996, påbörjade jag en hemsida vid studenternas server vid högskolan. Snart, inspirerad av Thornes bok, började jag skriva om svarta hål samt rymdfart och hemsidan fick namnet "Kosmologika". Väldigt mycket tid lades läsåret 96-97 på hemsidan. Kosmologiavsnittet författades starkt påverkad av Andrej Lindes arbeten. Examensarbetet handlade om relativitetsteorin vilket ledde till avsnittet om relativitetsteorin.

År 1998 började jag jobba vid Ericsson AB (dåvarande Ericsson Microwave Systems) i Mölndal med radiolänkar efter att ha gjort lumpen och varit arbetslös i en dag. Mindre tid lades på Kosmologika till förmån till jobbet och en annan stor passion, cykling. Efter en kort tävlingssatsning år 2001 (36:a på Solleröloppet, först i mål på Hallandsloppet, som är det femte största motionsloppet i Sverige, och 9:01 på Vätternrundan). År 2002 stängde Växjö Universitet ner min hemsida och jag flyttade den till en meningslös adress hos Telia. I januari 2004 flyttade jag hemsidan till B-one.net (denna danska operatör kan jag rekommendera) och betalade några hundralappar för att få adressen www.kosmologika.net. Efter att ha läst Brian Greene's "The elegant Universe" så har jag satt mig in en del i strängteorin och dess relativt färska historia. När jag inte håller på med hemsidan på fritiden, vilket sker i perioder, så motionerar jag och kör tidvis motorcykel på en Kawasaki Z750 (2004-2007), helst på bandagar eller tisdagsturer tillsammans med Kortedala MK. År 2007 blev en ny topp när det gäller motioneradet då jag körde en Svensk Klassiker för andra gången och gjorde några inhopp på cykeltävlingar både på landsväg och mountainbike. Flickvännen Christina berikar mitt liv sedan år 2007. År 2010 blev ytterligare en topp i motionerandet med några cykellopp på mountainbike och landsväg, Öppet Spår och löpning på milen inte långt från 40 minuter. År 2012 köpte jag en begagnad Triumph Daytona 675 efter att ha provkört ca 40 stycken olika modeller under några års tid och slutligen testat 675R som jag fastnade för men var för dyr. Denna kör jag huvudsakligen på bandagar och målsättningen är att lära mig köra den så bra som möjligt och även att utrusta den bättre för bankörning även om den är bra från början.

Ett nygammalt intresse sedan några år tillbaka är fotografering. Har fotat en hel del på semestrar etc med spegelreflexkameror från Canon (350D, 40D och 7D). År 2012 började jag att fotografera himlen sjutton år efter det att jag köpte mitt första teleskop (Celestron SCT8). Jag har skaffat ett Celestron CGEM 800HD och ett Explore Scientific 80 ED som utgör en bra grund till "deep sky" fotografering med spårning. Fotograferar även med iTelescope.net där förhållandena är betydligt bättre än på de flesta ställena i Sverige och utrustningen är det också.

Jag sitter med i styrelsen på Målmarks International som bl a säljer bränsledunkar i plast och plåt under namnet Never Stop.

View Christian Målmark's profile on LinkedIn

Christian i svartvitt

Tillbaka till Kosmologikas hemsida